Recepten 100% NL, pompoenproeverij

 

1-Crostini met truffelricotta, gegrilde pompoen en salie

Ingrediënten: 1 ciabatta, 1 klein bakje ricotta, 1 potje truffeltapanade van de ah, 1 flespompoen, verse salie, olijfolie, peper/zout

Bereidingswijze: Snijd schuine sneetjes van het ciabattabrood en besprenkel deze met olijfolie en wat zout en rooster in de oven op 180 graden tot ze knapperig zijn (ongeveer 10 minuutjes). Schil de flespompoen en snijd in kleine blokjes (in het bovenste gedeelte van de flespompoen zitten geen pitjes, dus daar kan je het makkelijkst mooie blokjes van snijden), rooster deze met wat peper/zout en olijfolie samen met wat fijngesneden salieblaadjes in de oven op 200 graden tot ze goudbruin en gaar zijn (20 minuten ongeveer en zet de laatste 10 minuten op grilstand). Meng het kleine bakje ricotta met een theelepeltje truffeltapanade en proef. Besmeer de crostini met de truffelricotta, pompoenblokjes, zout en nog een beetje salie.

 

2-Soepje van pompoen met rozemarijn en geroosterde pompoenpitjes

Ingrediënten: 1 kleine oranje pompoen, 5 takjes rozemarijn, 4 groentebouillon blokjes, 1 grote witte ui, 2 teentjes knoflook, scheut room, peper/zout, olijfolie

Bereidingswijze: Snijd de ui in stukjes samen met de knoflook en fruit in een beetje olijfolie in de soeppan. Snijd de pompoen in stukken met schil en haal alleen de zaadlijsten eruit. Hak de rozemarijn blaadjes fijn en voeg bij de ui/knoflook. Voeg de pompoen stukken toe en blus af met 2 liter water en de bouillonblokjes. Laat koken tot de pompoen zacht en gaar is. Pureer de soep en voeg een scheut room toe en peper/zout. Proef of er een lekkere smaak aan zit, misschien nog een beetje rozemarijn of extra bouillon als de soep te dik is.

 

3-Gerookte wilde eendenborst met vadouvan-pompoencrème en basilicum

Ingrediënten: 4 plakjes gerookte wilde eendenborst van de poelier (Deze is zo lekker en smelt weg in je mond, als je dit niet kunt vinden kan de tamme gerookte eendenborst natuurlijk ook), de andere helft van de flespompoen, theelepeltje vadouvan kruiden, tl crème fraiche, peper/zout, 4 kleine basilicum blaadjes.

Bereidingswijze: Haal bij de onderkant van de flespompoen de zaadlijsten weg en de schil en snijd in blokken. Voeg een klein beetje olijfolie in een pannetje en voeg de tl vadouvan kruiden toe samen met de pompoen en bak een klein beetje. Kruid met zout en voeg water toe tot de pompoen net onder staat en laat zachtjes koken tot de pompoen gaar is. Giet het water af en pureer de pompoen en voeg de crème friache toe samen met wat peper en zout. Laat afkoelen. Ik serveer deze hapjes op een amuse lepel, Begin met een beetje pompoencrème (ik gebruik een spuitflesje, maar met een theelepeltje een mooi hoopje maken kan ook). Leg er een plakje eendenborst bij en garneer met een klein blaadje basilicum.